Werkwijze


Werkwijze

oefentherapie

Cesar/Mensendieck


Verwijzing nodig?

U kunt via een verwijzing van een (huis)arts komen maar sinds 2008 is oefentherapie ook direct toegankelijk en kunt u op eigen initiatief een afspraak maken. Wanneer u op eigen initiatief komt, bestaan de eerste tien minuten van uw eerste afspraak uit een screening. Dan zal de oefentherapeut in een vraaggesprek met u onderzoeken of oefentherapie de juiste behandeling is voor uw klachten, wanneer u via de (huis)arts komt heeft hij/zij dat immers al vastgesteld.


Intake en onderzoek

Daarna volgt een intake en een onderzoek waarin de oefentherapeut in een vraaggesprek met u, een zo duidelijk mogelijk beeld van uw klachten en uw hulpvraag probeert te krijgen.

In het onderzoek wordt uw houding en manier van bewegen bekeken en legt de oefentherapeut meteen al een beetje uit wat haar opvalt en waar aan gewerkt kan worden. Ook test de oefentherapeut bv. de beweeglijkheid en spierkracht wanneer dat nodig is.


Behandelplan

Met de uitkomsten van het vraaggesprek en het onderzoek bespreekt de oefentherapeut met u de mogelijkheden en haar visie op uw klachten. Het behandelplan wat daaruit voortkomt wordt altijd met u besproken en kan bijgesteld worden wanneer dat nodig blijkt. Uw hulpvraag is immer leidend!


Behandelingen

Vervolgens oefenen we met nieuwe houdingen en manieren van bewegen en krijgt u allerlei tips en oefeningen die afgestemd zijn op uw dagelijks leven. Wanneer een zittend beroep heeft, zwaar lichamelijk werk doet of altijd in beweging bent maakt veel verschil voor wat er geoefend wordt en de adviezen die u meekrijgt.

Wanneer uw klachten veel te maken hebben met stress is bewust worden van spanning en leren ontspannen een groot deel van de behandeling. Het behandelplan en de oefeningen zijn toegespitst op uw situatie en wanneer die situatie veranderd speelt de oefentherapeut daar op in.


Afsluiting

Ten slotte wordt uw behandeling geƫvalueerd en afhankelijk van uw hulpvraag en in hoeverre die behaald is, in overleg met u de behandeling afgesloten.

De vrijheid die voor ieder mens haalbaar is, is het leren vinden en volledig benutten van de mogelijkheden die zijn of haar lichaam in zich draagt.


Dagmar de Vogel,

Oefentherapeut Mensendieck